Israel erklærer krigstilstand efter Hamas’ angreb lørdag

Hamas-raketangreb mod Israel lørdag morgen, gik ind i sin tredje dag. Israelske krigsfly udførte luftangreb natten over på flere dele af Gazastriben som kontrolleres af Hamas-bevægelsen. Mindst 700 mennesker mistede livet på israelsk side. Israelske luftangreb dræbte også 493 palæstinensere.
Foto: AA

Af Cengiz KAHRAMAN / Danturk.com
cengiz@danturk.com
Sammenstødene mellem israelske styrker og Hamas-bevægelsen har stået på i tre dage i træk.  Israel stod over for det største og mest koordinerede angreb i 50 år. Netanyahus regering har erklæret “krigstilstand”. Hundredvis af mennesker på begge sider mistede livet.

Hamas-militære fløj affyrede over 5000 missiler i løbet af 20 minutter mod Israel lørdag morgen og afsluttede dermed en våbenhvile, der blev indgået efter sammenstød i maj.

Et antal militante palæstinensere fra Gaza er fra morgenstunden lørdag trængt ind i israelske byer i forbindelse med et omfattende angreb, som bevægelsen Hamas har iværksat.

– Et antal terrorister har infiltreret israelsk område fra Gazastriben, lyder det i en erklæring fra den israelske hær.

Den israelske hær erklærede “krigstilstand” og mindst 700 israelere blev dræbt i Hamas’ overraskelse og koordinerede angreb. Ifølge palæstinensiske embedsmænd er mindst 313 indbyggere i Gaza blevet dræbt i israelske modangreb.

Hamas’ militære fløj, Izz ad-Din al-Qassam-brigaderne, meddelte, at de havde iværksat et omfattende angreb på Israel kaldet “Al-Aqsa Flood” mens tusindvis af raketter blev affyret fra Gaza mod Israel, og væbnede grupper trængte ind i bosættelser i området.

Israel fortsatte med at angribe mål i den sydlige og nordlige del af Gazastriben hele natten, da det lancerede en storstilet operation kaldet “Iron Swords.”

USA, EU og Israel betegner gruppen som en terrororganisation.

Foto: AA

Hundredvis døde i Israel og Gaza, sammenstød fortsætter i det sydlige Israel

Da krigen, der startede med Hamas-raketangreb i Israel, fortsatte i regionen, mistede hundredvis af mennesker på begge sider livet.

I krigen, hvor Hamas angiveligt krydsede Gazastriben og kidnappede mange israelske soldater og civile, blev mange civile også dræbt i israelske luftangreb.

Der er frygt for, at Hizbollah vil blive involveret i krigen, som har vidtrækkende internationale konsekvenser, og at konflikten vil sprede sig til regionen.

Indtil videre er 700 mennesker fra Israel og 400 fra Gaza blevet dræbt, og Hamas har kidnappet yderligere 130 mennesker.

Foto: AA

Israelske sikkerhedsstyrker støder sammen med palæstinensiske væbnede grupper 7 steder

Israelske medier skriver, at den israelske hær har til hensigt at genvinde kontrollen over områder tæt på Gazastriben inden udgangen af dagen. Det blev rapporteret, at israelske sikkerhedsstyrker stødte sammen med palæstinensiske væbnede grupper på 7 forskellige steder omkring Gazastriben.

Israel annoncerer kontrol over bosættelser på grænsen til Gaza

Israel annoncerer fuld kontrol over bosættelser angrebet af Hamas. På tredjedagen af Hamas-angreb meddelte Israel, at det havde etableret kontrol i den sydlige del af landet.

Hærens talsmand, general Daniel Hagari sagde på en tv-transmitteret pressekonference, at “vi har fuld kontrol” over de angrebne områder og tilføjede: “Der kan stadig være terrorister i området.”

LÆS:  Sverige ophæver våbenembargoen mod Tyrkiet

Israel mobiliserer 300.000 tropper på 2 dage

Talsmand for Israels forsvarsstyrker, Daniel Hagari sagde, at 300.000 reservister er blevet mobiliseret siden starten af konflikten i Gazastriben.

FN: 123.000 mennesker fordrevet i Gaza

FN siger, at mere end 123.000 mennesker er blevet fordrevet i den intensiverede krig mellem Israel og Hamas.

FN’s humanitære organisation, OCHA, sagde i en erklæring mandag, at mere end 123.000 mennesker er blevet fordrevet i Gazastriben, siden konflikten begyndte.

“Mere end 123.538 mennesker i Gaza er blevet internt fordrevne, hovedsagelig på grund af frygt, bekymringer om beskyttelse og ødelæggelsen af deres hjem,” sagde OCHA og bemærkede, at mere end 73.000 mennesker søger ly i skoler.

Herzog: Der er vanskelige dage forude

Israels præsident Isaac Herzog erklærede, at vanskelige dage ventede dem og sagde: “Det, der sker i dag, er en del af en storstilet og omfattende krig. En sådan krig slutter ikke på et øjeblik. En ubestridelig kendsgerning er, at staten Israel igen vil sejre. Vi har ikke noget valg.”

Herzog opfordrede til “bevarelse af ånden af mod og enhed blandt befolkningen og afståelse fra udbredelsen af ubegrundede videoer og rygter, der tjener fjendens psykologiske krigsførelse.”

Foto: AA

USA sender sine flådeskibe og militærfly til Israel

I en erklæring udsendt af Det Hvide Hus pressekontor blev det oplyst, at USA’s præsident Joe Biden beordrede yderligere støtte til Israel i kølvandet på Hamas’ angreb.

Ifølge NBC News er der planer om at indsætte amerikanske flådeskibe og militærfly nær Israel og evakuere amerikanske statsborgere.

Andre foranstaltninger, der overvejes, omfatter frigivelse af amerikanske ammunitionslagre opbevaret i Israel, som Israel har adgang til i nødstilfælde, sagde kilder.

Israelske medier skriver, at en stor del af denne ammunition er blevet sendt til Ukraine, men der er en tilstrækkelig mængde ammunition på lager til Israels brug.

Amerikansk avis hævder Iran

Wall Street Journal (WSJ) hævdede, at det blev opdaget under møder i Beirut, hvor officerer fra den iranske revolutionsgarde mødtes med repræsentanter for fire iransk-støttede militante grupper, herunder Hamas og Hizbollah.

“Iranske sikkerhedsfolk hjalp med at planlægge Hamas’ angreb på Israel og gav grønt lys til operationen på et møde for nylig i den libanesiske hovedstad, Beirut.”

Avisen baserede sin historie på højtstående embedsmænd fra Hamas og den Libanon-baserede shiitiske Hizbollah-organisation.

Ifølge artiklen spillede Irans Islamiske Revolutionsgarde (IRGC) en vigtig rolle i planlægningen og udførelsen af Hamas-angrebet.

På samme måde har embedsmænd fra Irans Revolutionsgarde (IRGC) siden august arbejdet sammen med Hamas om at udforme en kompleks operation, der omfatter luft-, land- og søangreb.

WSJ-artiklen hævdede, at detaljerne i operationen blev fastlagt under møder i Beirut, hvor officerer fra den iranske revolutionsgarde mødtes med repræsentanter for fire iransk-støttede militante grupper, herunder Hamas og Hizbollah.

LÆS:  Rapport: 230 millioner børn bor i højkonfliktzoner

USA: Ingen beviser for, at Iran stod bag operationen

Påstanden blev dog afvist af den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken.

Blinken sagde søndag, at der ikke var nogen konkrete beviser for, at Teheran instruerede eller stod bag angrebet.

Blinken anerkendte også Irans mangeårige forhold til disse grupper.

I en kommentar til mediernes påstande om, at de 6 milliarder dollars, som Teheran modtog i bytte for fangeudvekslingen mellem USA og Iran, var effektive i angrebene, udtalte Blinken, at “Iran endnu ikke har været i stand til at bruge en eneste dollar ud af de 6 milliarder dollars på sin konto.”

Foto: AA

Hamas: Vi planlagde selv angrebet

Mahmoud Mirdawi, der er en af lederne i Hamas-bevægelsen, fortalte WSJ, at gruppen planlagde angrebet uafhængigt.

Han kaldte angrebene “palæstinensernes (folkets) og Hamas’ beslutning.”

Ifølge den iranske embedsmand, der citeres i artiklen, omfatter den iranske revolutionsgardes vidtrækkende strategi at skabe en trussel på flere fronter med det formål at omringe Israel fra forskellige retninger.

Ifølge samme navn omfatter denne belejring Hizbollah og Folkefronten til Palæstinas Befrielse i nord samt Islamisk Jihad og Hamas i Gaza og på Vestbredden.

Irans præsident Ebrahim Raisi sagde, at “Teheran støtter palæstinensernes ret til selvforsvar” og beskyldte Israel for at være en fare for regionen.

– Iran støtter det legitime forsvar af den palæstinensiske nation, sagde Raisi ifølge statsligt tv.

Irans repræsentant i FN: Teheran har ikke været involveret

I mellemtiden sagde den iranske repræsentant i FN, at Teheran ikke var involveret i angrebene udført af Hamas.

“De afgørende foranstaltninger, som den palæstinensiske side har truffet, udgør et fuldt legitimt forsvar mod den halvfjerds år lange undertrykkende besættelse og afskyelige forbrydelser begået af det illegitime zionistiske regime,” hedder det i erklæringen.

– Vi vil gerne understrege, at vi står sammen med Palæstina; men vi blander os ikke i den palæstinensiske reaktion, denne reaktion vil kun blive givet af Palæstina, sagde den iranske FN-repræsentant.

Irans repræsentant i FN sagde, at Hamas-operationens “succes” skyldtes en overraskelse, som var den israelske sikkerhedstjenestes “største fiasko”.

– De forsøger at retfærdiggøre deres fiasko og tilskrive det Irans efterretningsmagt og operationelle planlægning, tilføjede han.

Erdogans udtalelse om Palæstina: Et behov, der ikke længere kan udskydes

Den første udtalelse fra Ankara om spændingerne, som har fået det internationale samfunds opmærksomhed til at vende tilbage til Mellemøsten, kom fra Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan.

Foto: AA

I en tale på AKP’s kongres i Ankara lørdag sagde Erdogan:

“Som Tyrkiet opfordrer vi alle parter til at handle med tilbageholdenhed i lyset af de begivenheder, der fandt sted i Israel her til morgen, og til at afstå fra impulsive skridt, der yderligere kan eskalere spændingerne.”

LÆS:  Store bededag afskaffes fra næste år

Tyrkiet og Egypten har opfordret både Israel og palæstinenserne til at vise mådehold og give freden en chance, mens europæiske lande har fordømt Hamas og udsendt erklæringer til støtte for Israel.

I en tale ved åbningsceremonien for Mor Efrem syrisk-ortodokse kirke i Yeşilköy, Istanbul understregede præsident Erdoğan behovet for oprettelsen af en uafhængig palæstinensisk stat med Jerusalem som hovedstad og kom med en meget vigtig opfordring til de lande, der har noget at skulle have sagt i regionen.

FN’s generalsekretær Guterres opfordrer parterne til at udvise tilbageholdenhed

FN’s generalsekretær Antonio Guterres fordømte Hamas-angreb på Israel og opfordrede parterne til at “udvise tilbageholdenhed over for civile.”

Foto: AA

I en skriftlig erklæring sagde generalsekretærens kontor, at mange israelske civile er blevet dræbt og hundredvis såret i angrebene indtil videre.

Guterres var dybt bekymret over civilbefolkningen i angrebene og opfordrede parterne til at “udvise maksimal tilbageholdenhed over for civile i overensstemmelse med international humanitær lov.”

“Generalsekretæren opfordrer til alle diplomatiske bestræbelser på at forhindre en bredere konflikt,” hedder det i erklæringen. Det understreger, at vold ikke kan bringe en løsning på konflikten, og at fred kun kan opnås gennem forhandlinger, der fører til en tostatsløsning.

FN’s visegeneralsekretær for humanitære anliggender og nødhjælpskoordinator Martin Griffiths udtalte i en skriftlig erklæring, at han var meget bekymret over den hurtigt stigende spænding i regionen og påpegede, at antallet af civile tab på begge sider nåede hundreder.

Han opfordrer alle parter til øjeblikkeligt at indstille fjendtlighederne og beskytte civile og advarede om, at der ellers vil komme langt mere blodsudgydelse.

Den første erklæring om spændingen fra Kreml

Kremls talsmand, Dmitrij Peskov sagde, at de ser på optrapningen af spændingerne mellem Israel og Palæstina med stor bekymring og advarede om, at fortsættelsen af voldsspiralen vil være farlig for regionen.

Kina: Vi er imod udvidelsen af den palæstinensisk-israelske konflikt

Det kinesiske udenrigsministerium erklærede, at de er imod udvidelsen af den palæstinensisk-israelske konflikt og håber, at en våbenhvile vil blive opnået, og fred vil blive etableret så hurtigt som muligt.

Ministeriet understregede, at det internationale samfund bør spille sin rolle og i fællesskab bidrage til at nedtrappe den palæstinensisk-israelske konflikt.

Kilder: Euronews, Anadolu Agency, BBC Turkish, Sputnik Tyrkiet

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Om

Cengiz Kahraman startede sit journalistiske virke i 1992 i det tyrkiske dagblad Milliyet og har været korrespondent for en række tyrkiske dagblade i Istanbul og i Frankfurt indtil slutningen i halvfemserne. Han har arbejdet i DR International som nyhedsoplæser på tyrkisk og arbejdede som freelance reporter i kort tid hos BBC World Turkish Service i København. Cengiz Kahraman der begyndte at arbejde i Politiken i 2002 og har været redaktør for den ugentlige nyhedsavis Haber, der blev udgivet på tyrkisk og dansk i Politiken. Siden slutningen af 2004 har stået for udgivelsen af Haber, som udkom hver måned og gratis distribueret landsdækkende, derefter som en netavis.. I 2008 ståede bag Cengiz Kahraman udgivelsen af den danskarabiske avis Alkhabar med støtte fra Integrationsministeriet og Dagbladsnævnet og Gazette (dansksproget månedsblad og internetavisen, gazette.dk). Cengiz Kahraman har læst Film og Medievidenskab ved Københavns Universitet i BH. Han har også distribueret tyrkisk film i mange år i Danmark og i 2007 og i 2012 arrangeret "Cinematurca – Tyrkiske Filmdage". I dag er han redaktør og indehaver af HCK Media, der udgiver internet aviser "Danturk.com og Haber.dk".

Vis alle artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *