Tyrkisk parlament udskyder beslutning om svensk Nato-medlemskab

Det tyrkiske parlament uskyder ratificering af den svenske Nato ansøgning. Udvalgsformand siger, at beslutningen kan komme tilbage på dagsordenen næste uge.

Tyrkiets udenrigsudvalg udskyder ratificering af Sveriges Nato-medlemskab. -Foto: AA

Af Danturk.com

ANKARA – I Udenrigsudvalget i Tyrkiets Store Nationalforsamling, TBMM, blev det besluttet at udskyde lovforslaget om godkendelse af svensk Nato-medlemskab.

Det meddeler formanden Fuat Oktay for udenrigsudvalg.

Sverige har ventet cirka halvandet år på at komme ind i Nato, og raticifering i Tyrkiets udenrigsudvalg er et vigtigt skridt på vejen mod svensk Nato-medlemskab.

Ifølge udvalgsformand Fuat Oktay kan beslutningen komme tilbage på dagsordenen næste uge. Men han giver ikke nogen klar tidshorisont.

Det skriver det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu Ajansi og de tyrkiske medier.

På mødet påpegede Viceudenrigsminister Burak Akcapar, at sikkerheden i Baltikum og Norden er endnu vigtigere for NATO-alliancen efter krigen mellem Rusland og Ukraine.

– Sverige, som er et af de strategisk vigtige lande i denne region, besluttede at opgive sin neutralitetspolitik inden for forsvar og sikkerhed efter krigens begyndelse og blive medlem af NATO, sagde viceudenrigsminister Burak Akcapar ifølge Anadolu.

– Vi har understreget på højeste niveau siden begyndelsen af processen, at Sverige som vores fremtidige allierede bør tage hensyn til Tyrkiets legitime sikkerhedsbekymringer og handle i alliancens ånd, tilføjede den viceudenrigsminister.

Efter taler og orienteringer fra de regerende og oppositionspartier samt embedsmænd fra Udenrigsministeriet og Justitsministeriet blev det besluttet at udskyde godkendelsen af svensk Nato-medlemskab.

Ifølge det svenske nyhedsbureau TT  åbner Fuat Oktay for, at den svenske ambassadør i Ankara kan blive inviteret med til næste udenrigsudvalgs møde, hvor han giver en nærmere orientering til medlemmerne.

LÆS:  AYNUR kommer til Danmark

Den svenske Nato-tiltrædelsesprotokol blev underskrevet af præsident Recep Tayyip Erdogan 23. oktober 2023 og overdraget til Den Tyrkiske Store Nationalforsamling.

Den oprindelige plan for torsdagens møde var, at udvalget efter debatten skulle have stemt ja eller nej til svensk medlemskab.

Kun Ungarn og Tyrkiet mangler at ratificere Sveriges optagelse i Nato i deres parlamenter.

Kilder: Anadolu Ajansi, Ritzau, Tyrkiske medier

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *