Den fyldte peberfrugt: En smag fra Tyrkiets rige madkultur

Fyldte peberfrugter er en afspejling af Tyrkiets rige kulinariske kultur. Denne ret, som er både lækker og nærende, er en uundværlig del af vores borde. Valg af ingredienser er meget vigtigt for en velsmagende fyldt peberfrugt. Ris eller bulgur er hovedbestanddelene i fyldningen.

Af Meral BALLEGAARD
meral@danturk.com

Den fyldte peberfrugt er en meget elsket og traditionel smag i tyrkisk køkken. Fyldt peberfrugt tilberedes forskelligt fra region til region og kan laves både med kød og med olivenolie. Begge har deres unikke smag.

Den flydte peberfrugt eller peberdolma er en af Tyrkiets mest elskede og mest udbredte retter. Denne smag, der er en del af den traditionelle tyrkiske køkkenarv, er kendt og elsket ikke kun i Tyrkiet, men også i hele Mellemøsten og Balkan.

Historien om peberdolma går tilbage til det osmanniske imperium. Ordet “dolma” stammer fra tyrkisk, der betyder “fyldt”. Dette refererer til at fylde grøntsager med forskellige ingredienser. Takket være den rige og varierede osmanniske køkken er der mange typer af dolmaer, såsom peberdolma, opstået. Siden osmannisk tid har fyldte peberfrugt prydet borde med sin rige fyldning og aroma.

Når du laver flydte peberfrugt dolma, er der nogle nøglepunkter, du skal være opmærksom på for at undgå, at skallen bliver tør eller overkogt. Vi anbefaler, at du kender disse nøglepunkter, uanset om du laver det med kød eller olivenolie.

Nøglepunkter for peberdolma:

Valg af ingredienser er meget vigtigt for en velsmagende fyldt peberfrugt. Ris eller bulgur er hovedbestanddelene i fyldningen.

Den første fase indebærer at beslutte, om du vil lave dine dolmaer med kød eller olivenolie. Hvis du vælger at bruge kød, anbefaler vi kraftigt at bruge en halvfed hakket kød. Hvis du vil bruge helt fedtfrit hakket kød, skal du tilsætte ekstra fedt og masser af krydderier.

LÆS:  Præsident Erdogan: Ukraine fortjener at blive optaget i Nato

Forbered kødfyldet råt, inden det tilberedes, så det smager dejligt. Når du forbereder fyldet råt, er det en god idé at skylle risene foran eller lade dem stå i vand i en periode for at forhindre dem i at forblive hårde under tilberedningen.

Hvis du ønsker at lave en fyldning med olivenolie, kan du vælge at forberede alt råt. Vores anbefaling er dog at lave en fyldning med masser af løg og forudstegt ingredienser. Sørg altid for at stege løgene, så den lækre søde smag kommer frem. Risene skal også koges meget let, så de ikke er for faste eller for kogte inde i dolmaen. Du kan tilføje rosiner og pinjekerner efter din smag. En vigtig nøglepunkt for olivenolie-dolma er at bruge kvalitetsolie og tilsætte en lille smule sukker til fyldet.

Fyldte peberfrugter med oliven olie (Zeytinyagli biber dolmasi) er en populær ret i Tyrkiet. Denne ret er en uundværlig ret på det store tyrkiske familiers borde. En af nøglepunkterne for at nå smagens højdepunkt er at bruge masser af løg. Det er afgørende at riste risene let, så de forbliver let faste, og de tilberedte dolmaer skal simre ved lav varme. Fyldet kan forberedes med rosiner, pinjekerner og kanel, om ønsket, og det kan også tilberedes med et enkelt løg eller revet tomat.

Selvom det ikke er almindeligt at bruge kød i denne peberfyldte ret, er den elsket, især når den serveres varm eller kold. Det er en lækker mulighed for dem, der følger en vegetarisk kost og kan være en imponerende erstatning for risretter.

LÆS:  Mete Gazoz blev verdensmester i bueskydning

Mange af os har minder fra barndommen om at kæmpe med vores mødre, kun for at spise risene inde i dolmaen, og nogle af os kan stadig ikke lide peberen af denne grund. Men uanset om du kan lide det eller ej, er peberdolma en af de mest ikoniske retter i tyrkisk køkken. Dolma smages bedst, når yoghurt hældes over det.

Indredienser:
1/2  dl olivien olie
2 løg
2 spsk pinjekerner
2,5 dl hvid ris
10 stk. grønne almindelig tyrkiske peberfrugter
4 dl varm vand
1 stk. Tomate for at dække toppen af peberfrugter
1  tsk ribs/solbær
1 tsk salt
½ tsk mynter
1 tsk sukker
½ tsk sortpeber

Fremgangsmåde:

Hak løgene fint svits dem i ½  dl olivien olie lidt og tilsæt pinjekerner svits dem videre indtil de bliver gyldne. Kom den vaskede ris ind i og steg dem i ca. 3 minutter. Derefter tilføj, ribs/solbær, salt, mynter, sukker, sortpeber og tilsæt 4 dl varm vand. Koge dem 7-8 min.

Skær toppen af hver peberfrugt, hvor stilken har siddet. Fjern kerner og skillevægge. Fordel farsen i peberfrugterne med let hånd helst ikke for meget kompakt, da risen udvider sig.

Kom de fyldte peberfrugter i en gryde, skær tomaten og kom oven på toppen af peberfrugter. Placer peberfrugterne tæt sammen i gryden, og sørg for ikke at fylde dem for meget, ellers kan de sprække under tilberedningen.

Hæld det kogte vand over peberfrugterne, der dækker helvdelen af peberfrugter, og lad den koge i ca 35 min. de første 15 min. på fuldt blus dernæst på halv blus i en halv time.

Serveres i lund eller kold.

Fyldte peberfrugter med hakket oksekød i:

LÆS:  Sveriges udenrigsminister om Sveriges udelukkelse fra NATO: Vi ønskede ikke, men vi er forberedt

Man kan også lave denne peberfyldte ret med kød i, selvom det ikke er almindeligt at bruge kød i det. Hvis man laver denne ret med kød skal man ælte hakket oksekød med, løg, knust hvidløg, tomater og krydderier. Fordel farsen i peberfrugterne med let hånd helst ikke for meget kompakt, da risen eller bulgur udvider sig.
Kom de fyldte peberfrugter i en gryde, og lav en blanding af tomatpasta og kogt vand. Hæld det over peberfrugterne, der dækker helvdelen af peberfrugter, og lad den koge i ca 45 min. de første 15 min. på fuldt blus dernæst på halv blus i en halv time.

Denne ret skal serveres varm.

Indredienser for fyldte peberfrugt dolma med kød:

500 gr. hakket oksekød
1/2  dl olie
2 løg
2,5 dl hvid ris eller bulgur
10 stk. grønne almindelig tyrkiske peberfrugter
4 dl varm vand
1 stk. Tomate for at dække toppen af peberfrugter
1 tsk salt
½ tsk sortpeber

1 fed knuste hvidløg
½ dåse hakket tomater
2 spsk tomatpasta
2 tsk oregano/timian
½ tsk spiskommen
1-2 tsk paprika
5 kviste dild
1 bundt bredbladet persille

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *